Putovanja, bilo zbog posla ili iz zadovoljstva, sastavni su deo modernog života i veliki doprinos ekonomijama mnogih zemalja. Neke od najpopularnijih turističkih odredišta su Francuska, Španija i Sjedinjene Američke Države.

Bangkok je najposećeniji grad na svetu s približno 22 miliona posetilaca godišnje.

Kad se radi o destinacijama koje su manje popularne postoje brojni mogući razlozi zašto bi jedna zemlja mogla da bude manje popularna od druge. Na primer, mnoge ostrvske zemlje u Pacifiku su izrazito udaljene, što ih može učiniti prilično skupim i zahtevnim zbog vremena koje je potrebno za dolazak, prenosi Klix.ba.

Druge zemlje mogu da budu blizu, ali i preterano skupe ili im nedostaju privlačne atrakcije. Neke možda imaju nerazvijenu turističku ponudu, što može da učini posete logistički izazovnim. Neke su jednostavno premale da ugoste ogroman broj turista. Konačno, neke zemlje mogu da budu percipirane (ispravno ili netačno) kao opasne ili teško posećene.

Prema Svetskoj turističkoj organizaciji Ujedinjenih naroda, udaljena pacifička ostrvska država Tuvalu je najmanje posećena zemlja na svetu. Ova mala ostrvska država od samo 12.000 ljudi ugostila je samo oko 3.700 posetilaca u 2019. Međutim, važno je napomenuti da turizam raste u Tuvaluu, koji je u 2012. primio samo 1.100 posetilaca.

Turizam u Tuvaluu je uglavnom fokusiran na kristalno plavo more i plaže s palmama. Ronjenje je posebno popularna atrakcija zahvaljujući zaštićenom području od 33 kilometra kvadratna prepuna koralnih grebena, laguna i staništa životinja (uključujući morske kornjače).

Lista od 10 najslabije posećenih zemalja sveta prema Svetskoj turističkoj organizaciji Ujedinjenih nacija pored Tuvalua uključuje i: Maršalska ostrva, Nijue (samoupravna teritorija Novog Zelanda), Kiribate, Mikroneziju, ostrvo Monserat, Solomonska ostrva, Sao Tome i Principe, Komore i Gvineju Bisau