U tužbi ukazuju na plastični otpad diva gaziranog pića i osuđuju "zavaravajuće" izjave kompanije o životnoj sredini.

Građanska tužba, koju je glavna državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms podnela na Vrhovnom sudu, navodi da je PepsiCo doprineo "uznemiravanju javnosti" u vezi sa rekom Bafalo. Traži se nametanje finansijskih kazni i kompenzacionih šteta firmi, kao i da PepsiCo prestane da prodaje robu u jednokratnoj plastici na kojoj se ne upozorava na ekološke probleme, prenosi Indeks.

Svi Njujorčani imaju osnovno pravo na čistu vodu, ali neodgovorno pakovanje i marketing kompanije Pepsi ugrožavaju snabdevanje vodom, sredinu i javno zdravlje", kazala je Džejmsova.

"Niko ne bi trebalo da se brine o plastici u svojoj pitkoj vodi, plastičnom smeću koje zasipa slikovitu obalu reke ili plastičnom zagađenju koje šteti divljim životinjama", dodala je.

Pepsi je objavio da je kompanija "ozbiljna" po pitanju smanjenja količine plastike i da je "transparentna" u svojim naporima.

"Ovo je složeno pitanje i zahteva uključivanje različitih činilaca, od firmi, četvrti, pružalaca usluga smanjenja otpada i čelnika zajednica do potrošača", rekao je portparol Pepsija.

Pepsi zagadio Bafalo tri puta više nego Mekdonald

Istraživanje kancelarije Letiše Džejms pokazalo je da je Pepsijeva plastična ambalaža daleko najveći izvor plastičnog zagađenja reke Bafalo, tri puta veći od one drugog zagađivača, Mekdonaldsa.

Problemi sa zdravljem "uključuju rani pubertet kod devojčica, smanjeni broj spermija, izmenjene funkcije reproduktivnih organa, gojaznost, izmenjena polna ponašanja i povećane stope nekih vrsta raka", dodaje se.

U tužbi se priznaju izjave kompanije u kojima se obećava da će preduzeti mere za smanjenje plastičnog zagađenja, ali se i navodi da Pepsi ne ispunjava ta obećanja.

Dodatno, Pepsi je prozvan da nije u značajnoj meri izabrao alternativu plastici za jednokratnu upotrebu na tržištu Njujorka. S druge strane, Pepsi je najavio programe za ponovno punjenje i povrat stakla i plastike na međunarodnim tržištima, uključujući Meksiko i Nemačku, navodi se u tužbi.