Ukrajina i Sjedinjene Američke Države održaće konferenciju o vojnoj industriji u decembru, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Oružane snage Rusije likvidirale su jedinicu ukrajinske brigade "Azov", saopštio je načelnik pres centra ruske vojne grupacije "Centar" Aleksandar Savčuk.

Uništeno 536 aviona...

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 536 aviona, 254 helikoptera, 9.040 bespilotnih letelica, 441 protivvazdušni raketni sistem, 13.486 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.185 vozila za raketne sisteme, 7.133 poljskih artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 15.407 jedinica specijalnih vojnih vozila.
21:48

Borbe kod Krupjanska

Na Starobeljskom pravcu nema značajnijih promena: borbe se vode u pravcu Sinkovke kod Kupjanska. Na jugu, ruske trupe su zauzele nove položaje u šumariji Serebrjanski.

Oružane snage Rusije pokušavaju da brzo identifikuju neprijateljske prelaze preko reke Oskol i unište ih ciljanim artiljerijskim udarima.
20:53

Rusi počeli da koriste novu lutajuću municiju Skalpel

Nemci u problemu zbog Ukrajine

Nemačkoj nedostaje 3,25 milijardi evra za socijalna davanja. "Jedan od razloga deficita je prijem izbeglica iz Ukrajine“, kaže nemački ministar rada. Više od 80 odsto Ukrajinaca u Nemačkoj je nezaposleno, izjavio je šef poslaničke frakcije CDU u Bundestagu Aleksandar Dobrindt.
18:35

Rusi napali fabriku

Ruski mediji potvrđuju da su Oružane snage Rusije izvele direktan napad na grad, sa severa na zgrade AKHZ ​​i istočno predgrađe u industrijskoj zoni.

Pošto su se pre dve nedelje čvrsto učvrstile na deponiji koksare, ruske trupe su izvršile napad na samu fabriku. Borbe se odvijaju u fabričkim zgradama i radionicama najbližim deponiji pepela. Sve više zgrada prelazi u sivu zonu. Ruske trupe se postepeno kreću duž pruge, tvrde ruski izvori.
17:53

Ukrajinci beže?

16:41

Papa: Mir u Ukrajini i na Bliskom istoku moguć uz dobru volju

Papa Franja je danas ponovio pozive na mir u Ukrajini i na Bliskom istoku i poručio da je neophodno nastaviti napore da se zaustave tekući sukobi.

Medvedev: Bajdenova izjava o ratovima suština američke bezbednosne doktrine

Izjave predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena da velike tragedije mogu dovesti do napretka predstavljaju suštinu američke bezbednosne doktrine, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"Ovo čak nije ni frojdovski lapsus ili nejasni senilni delirijum. Ovo je kvintesencija američke bezbednosne doktrine. 'Ulaganja' u sopstveni vojno-industrijski kompleks i u ratove na drugim kontinentima čine države 'bezbednijim'", napisao je Medvedev na društvenoj mreži VKontakte, komentarišući Bajdenovu izjavu da je podrška Ukrajini "ulaganje u bezbednost SAD".
13:21

Na stotine uništenih aviona i helikoptera

Ministarstva odbrane Rusije saopštilo je danas da je od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 536 aviona, 254 helikoptera, 9.040 bespilotnih letelica, 441 protivvazdušni raketni sistem, 13.486 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.185 vozila za raketne sisteme, 7.133 poljskih artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 15.407 jedinica specijalnih vojnih vozila.
13:19

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

* Gubici Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu u protekla 24 časa iznose više od 240 vojnika, a uništen je jedan tenk, borbeno vozilo pešadije, dva automobila i haubica "msta B";

* Odbijen napad brigade specijalne namene "Azov" (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) na krasnolimanskom pravcu. Tokom borbi ubijeno je ili ranjeno do 30 ukrajinskih vojnika, a uništeno je jedno oklopno vozilo i dva automobila;

* Tokom proteklog dana ruske snage izvele su napad na pet ukrajinskih brigada na kupjanskom pravcu;

* Na južnodonjeckom pravcu ruske snage uništile su živu silu i tehniku četiri ukrajinske brigade. Ubijeno je ili ranjeno do 145 ukrajinskih vojnika, a uništena dva automobila i samohodno oruđe "krab";

* Ruske snage uništile su skladišta municije ukrajinske vojske u Kirovogradskoj i Kijevskoj oblasti Ukrajine;

* Ruske snage uništile su skladišta goriva za avijaciju ukrajinskih snaga na aerodromu Kanatovo u Kirovogradskoj oblasti;

* Gubici ukrajinske vojske na južnodonjeckom pravcu u protekla 24 časa iznose do 145 vojnika;

* Ruski sistemi PVO presreli su dve rakete "hajmars" i "oljha" i uništili 31 ukrajinsku bespilotnu letelicu;

* Na zaporoškom pravcu ruska avijacija i artiljerija uništile su ljudstvo četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine. Gubici ukrajinske vojske iznose više od 100 vojnika, a uništena su tri oklopna vozila, dva automobila, haubica "msta B" i samohodno artiljerijsko oruđe "gvozdika".
12:12

Rusija pred kolapsom? Peskov: "Obrušio se teret..."

Ruske vlasti uspele su da spreče ekonomski kolaps koji je pretio zemlji nakon uvođenja sankcija 2022. godine, pa čak i da pređe na rast, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za televiziju "Rusija 1".

"Postojala je pretnja kolapsom, zaista smo morali da mobilišemo sve resurse i unutrašnje snage kako bismo taj kolaps sprečili", rekao je portparol, napominjući da se na rusku ekonomiju tada obrušio teret neviđenih sankcija.
12:10

Klimenko: U ruskom granatiranju Hersona ranjeno pet osoba, među njima i dete

Pet osoba, među kojima i trogodišnja devojčica, ranjeno je jutros u ruskom artiljerijskom napadu na Herson, rekao je ukrajinski ministar policije Ihor Klimenko.

"Svi su zadobili rane od šrapnela. Dete i baka su šetali po dvorištu, a neprijateljska vatra ih je zatekla blizu ulaza u kuću", naveo je Klimenko na Telegramu.

Rojters navodi da nije mogao nezavisno da potvrdi ovaj izveštaj.

Načelnik lokalne uprave Roman Mročko objavio je jutros na Telegramu da su se u gradu čule eksplozije.

On je pozvao stanovništvo da pređe na bezbednija mesta, preneo je Unian.

Herson je grad na jugu Ukrajine i ruske snage su ga zauzele u prvim danima invazije na Ukrajinu, ali su se povukle 11. novembra prošle godine.

Ruske trupe kontolišu levu (istočnu) obalu reke Dnjepar, gde su se povukle.
11:56

Vraćena teritorija?; Ukrajinci sve jači

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je gurnula Ruse "3 do 8 kilometara" duboko na levu obalu Dnjepra koju je okupirala Moskva.
11:38

Rusi će biti zaustavljeni?

Jurij Ignat ocenio je da će isporuka višenamenskih aviona Ukrajini ozbiljno promeniti tok rata sa Rusijom.
10:54

U Kijevskoj oblasti u napadu ruskih dronova oštećen infrastrukturni objekat

U noćašnjem napadu ruskih dronova na Kijevsku oblast oštećen je infrastrukturni objekat, saopštile su regionalne vlasti.

"Prema preliminarnim podacima, nema žrtava. Požar je ugašen", navodi se u saopštenju, prenosi Interfaks Ukrajina.

Sve hitne službe rade na otklanjanju posledica napada.

Dodaje se da je napad dronovima trajao oko pet sati.

Prethodno su gradske vlasti u Kijevu saopštile da je ukrajinska PVO noćas oborila oko 10 ruskih dronova "Šahed" iznad Kijeva i na prilazima gradu i da je Rusija napala Kijev dronovima drugi dan zaredom.