Po prvi put, hirurzi u Čikagu su koristili implantate za grudi i vještačka pluća da spasu život mladom čovjeku. Dugogodišnjem pušaču i korisniku vape uređaja bila je potrebna transplantacija nakon što se razbolio od gripa.

U srijedu ujutru Dejvi Bauer (34), iz Sent Luisa u državi Misuri, ponovo se sreo sa ljekarima i medicinskim sestrama koji su obavili operaciju. Njegov nadimak je sada “Dabl D” Dejvi, zbog oba plućna krila koja su mu promijenjena.

Dejvi je počeo da puši cigarete kada je imao 21 godinu i obično je pušio kutiju cigareta dnevno. Prešao je na vaping 2014. jer je mislio da je to bolja alternativa. Pogrešio je.

"Vaping je veoma loš za pluća. Znamo da vaping može da izazove povredu pluća", izjavio je dr Rade Tomić, inače šef odjeljenja pulmologije (plućnih bolesti) u čikaškoj bolnici Northwestern  Medicine.

Doktor Tomić je svoje školovanje počeo u Zagrebu, gdje je 1989. godine završio Medicinski fakultet, da bi 1992. godine na istom fakultetu specijalizirao hematologiju. Svoju profesionalnu edukaciju nastavlja u Čikagu gdje od 1998. radi, prvo kao internista pa onda kao anesteziolog na Klinici Univerziteta Ilinois.

Zatim na Univerzitetu Emori 2004.godine primarno specijalizira pulmologiju, a nakon toga i negu kritičnih pacijenata.

Već dugi niz godina radi na prestižnoj klinici za pulmologiju najveće čikaške bolnice Northwestern  Medicine, na kojoj je u međuvremenu postao načelnik odjeljenja za transpalataciju pluća i brigu o teško oboljelim pacijentima koji se nalaze u krajnjem stadijumu.

Spašavanje Dejva jedinstveno u istoriji

Kada je Bauer dobio grip, razvio je dvije uzastopne infekcije na plućima koje su bile otporne na antibiotike. Primljen je u bolnicu u Sent Luisu i stavljen na mašinu da mu srce i pluća rade, ali je nastavio da gubi dah i stanje je bilo sve gore i gore.

Transplantacija oba plućna krila bila mu je jedina opcija da preživi.

"Postalo je vrlo jasno da je Dejviju potrebna dupla transplantacija pluća, ali je bio previše bolestan da bi prošao kroz nju", rekao je dr Ankit Bharat, šef torakalne hirurgije.

Tada su Bauerovi ljekari došli do tima za transplantaciju pluća Northvestern Medicine.

Koristeći po prvi put u istoriji takvu proceduru, doktori u Northvesternu su uklonili Bauerova inficirana pluća i konstruisali "vještačka pluća", održavajući krv da teče do njegovog srca.

Ali kada su oba pluća uklonjena, hirurzima je bio potreban način da zadrže Bauerovo srce od fizičkog kolapsa unutar grudne šupljine, pa su odlučili da koriste veoma velike implantate za grudi.

"Dupli 'D' implantati za grudi su bili savršeno prikladni, i iskreno govoreći, čini se da su najveći koje smo mogli da dobijemo u to vrijeme. Mnogo smo naučili iz ove inovativne procedure, sada nam to može omogućiti da pomognemo pacijentima kojima je potrebna transplantacija pluća, ali su previše bolesni da bi se odmah podvrgli proceduri", rekao je Bharat.

Uspjelo je. Operacija se desila u maju; tada je Bauer bio na listi za transplantaciju "duplih pluća", a donor je pronađen u roku od 24 sata.

Kada su zaražena pluća izašla iz njegovog tela, Bauer je odmah počeo da čisti infekciju.

Ubrzo su izvađeni implantati u grudima i stavljena donorska pluća.

Bauer je proveo nekoliko mjeseci oporavljajući se na jedinici intenzivne nege prije nego što je krajem septembra prešao na terapiju odvikavanja.

Ovo je prvi put da je Northvestern ili bilo koja druga bolnica koristila vještačka pluća i implantate u grudima da spasu život.

"Osjećam se odlično, svakim danom sam sve bolje", rekao je Dejvi I dodao: "Osejćam se tako blagosloveno. "Imam drugu šansu za život."