Došlo je do skoro kobnog tajminga sondara, u podmornici je bilo 140 članova posade, sa punim nuklearnim oružjem.

Nuklearna podmornica Kraljevske mornarice sa posadom od 140 ljudi i naoružana projektilima Trident 2 za dlaku je izbegla katastrofu kada je počela da tone usred Atlantskog okeana.

Podmornici je otkazao dubinomer, koji bi trebalo da pokaže koliko su duboko ispod površine i na kojoj dubini se nalazi tlo, zbog čega je plovilo nastavilo nesmetano ronjenje ka morskom dnu, preteći da potopi podmornicu na dno Atlantika. U poslednjem trenutku, inženjeri na brodu su primetili drugi točkić koji ukazuje na opasno spuštanje i podigli su alarm i zaustavili zaron.

Nije posao inženjera da kontroliše dubinu podmornice, ali oni su videli koliko su duboki i shvatili da nešto nije u redu“, rekao je jedan od učesnika.

"Tehnički, podmornica je još uvek bila na dubini za koju znamo da može da deluje. Ukoliko bi nastavio da tone u dubinu, nastala bi veoma ozbiljna situacija iz koje bi se teško mogao vratiti na površinu, prenosi Dejli star.

Dodatni detalji nisu saopšteni iz bezbednosnih razloga, ali je činjenica da je katastrofa izbegnuta. Vrh mornarice je pokrenuo hitnu bezbednosnu istragu, ali upućeni kažu da situacija nije poremetila britanske nuklearne aktivnosti, prema kojima je najmanje jedna podmornica Kraljevske mornarice uvek patrolirala svetskim vodama od 1969. godine, spremna da uzvrati u slučaju neprijatelja. napad.

Portparol Kraljevske mornarice odbio je da komentariše incident: "Ne komentarišemo operacije. Naše podmornice nastavljaju da budu raspoređene širom sveta, štiteći nacionalne interese."