Kosmički zraci predstavljaju čestice veoma visoke energije, koje se uglavnom sastoje od protona ili jezgra helijuma, koje konstantno padaju na svaki kvadratni centimetar svemira, uključujući i naša tela. Male sekcije kosmičkih zraka, koje pogađaju Zemlju otprilike jednom po kvadratnom kilometru godišnje, mogu da ubrzaju do još viših nivoa energije neki od najintenzivnijih fenomena u svemiru.

Ove čestice, poznate i kao kosmički zraci ultra visoke energije (UHE) imaju energiju od najmanje jednog egza elektronvolta (1.000.000.000.000.000.000 EeV), što je oko milion puta više nego najbrže čestice u akceleratorima čestica.

Naučnici su 21. maja 2021. detektovali misteriozni kosmički zrak, koji je pogodio površinu od 700 kvadratnih kilometara u američkoj državi Juti. Ova čestica imala je energiju od neverovatna 244 egza elektronvolta, što je čini najjačim kosmičkim zrakom otkako je 1991. primećena takozvana „O-moj-bože“ čestica, koja je imala energiju od 320 EeV.

Istraživači Gradskog univerziteta Osake (OMU) u Japanu opisali su ovaj misteriozni kosmički zrak u novoj studiji, upravo objavljenoj u žurnalu Science. Misterioznu česticu nazvali su Amaterasu, po boginji sunca u šintoizmu.

- Kada sam prvi put otkrio ovaj kosmički zrak ultra visoke energije, pomislio sam da je u pitanju greška jer je nivo energije bio bez presedana u poslednje tri decenije – rekao je u saopštenju Tošihiro Fudži, astrofizičar sa OMU.

Naučnici nisu sigurni odagle je taj zrak stigao.

Direkcija dolaska ukazuje na prazninu u svemiru, region koji nema poznatih galaksija, maglina ili drugih kosmičkih struktura – naveli su istraživači u studiji..

Moguće je, objašnjavaju, da je kosmički zrak nastao na nekom drugom mestu, pa da su mu magnetna polja zvezda ili nekih drugih masivnih objekata promenila pravac. Međutim, navode, mala je verovatnoća da nešto može da promeni pravac kosmičkim zracima ove jačine. Nije jasno ni šta bi moglo da proizvede tako moćan kosmički zrak. Istraživači kažu da postoji mogućnost da su u pitanju eksplozija supernove, spajanje crnih rupa ili pulsar.

- Čestice su možda došle i iz trenutno nepoznatog astronomskog fenomena i imaju neobično poreklo izvan trenutnog modela fizike – rekao je Fudži.

Istraživači nisu sigurni šta je izazvalo ni „O-moj-bože“ česticu iz 1991.