Minerva Marine, Thenamaris i TMS Tankers već nekoliko sedmica ne transportuju naftu iz Rusije, tvrde trgovci.

Thenamaris je saopštio da ne komentariše komercijalna pitanja, a Minerva Marine i TMS Tankers nisu odgovorili na upit Rojtersa da komentarišu navode neimenovanih izvora, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Od septembra, odnosno oktobra, tri brodara prihvatala su sve manje ruske nafte, prema trgovcima i podacima brodskih agenata, a u novembru su otklonili zahteve za najmom tankera, rekli su trgovci koji su prethodno s njima sarađivali

Povlačenje grčkih brodara nadovezalo se na stroži američki režim sankcija prevoznicima i osiguravaocima koji servisiraju rusku naftu skuplju od 60 dolara, prema dogovoru grupe velikih ekonomija G7.

Cenovni limit uveden je kako bi se smanjili prihodi Rusije za finansiranje rata u Ukrajini.

Sredinom oktobra američko ministarstvo finansija uvelo je sankcije firmi Ice Pearl Navigation SA sa sedištem u Turskoj, vlasniku tankera Yasa Golden Bosphorus, i Lumber Marine SA sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vlasnika tankera SCF Primoyre.

Mesec kasnije ministarstvo je na popis uvrstilo još tri kompanije sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kazan Shipping Incorporated, Progress Shipping Company Limited i Gallion Navigation Incorporated, i tri broda u njihovom vlasništvu.