Dan udomljavanja kornjača ustanovljen je 2011. godine, kad je blogerka Kristin Šo objavila post o udomljavanju kornjača. Od tada, ovaj dan se tradicionalno proslavlja svake godine u mnogim zemljama sveta.

Različite vrste kornjača, uključujući morsku kornjaču, jednu od najlepših kornjača na svetu i "oslikanu" kornjaču, u opasnosti su ili su ugrožene i potrebna im je pomoć kako bi njihova vrsta preživela. Mnoge grupe za očuvanje životinja širom sveta rade na tome da i, pomognu i obezbede bezbrižniju i zdraviju budućnost.

Za razliku od Svetskog dana kornjača, koji se obeležava 23. maja svake godine, Dan udomljavanja kornjača se fokusira na sve vrste koje žive u određenim regijama i državama i potrebna im je lokalna pomoć

Roditelji često nabave kornjaču kao kućnog ljubimca i odnesu je deci, ali ubrzo shvate da je briga o ovoj životinji ozbiljnija od one koju su očekivali, pa je vrate lokalnom pet šopu koji životinju dalje daje na udomljavanje.

Dan udomljavanja kornjača treba da bude posvećen svim aspektima pomoći kornjačama bez domova. On treba da bude podsetnik svima koji požele ovog kućnog ljubimca da prvo dobro razmisle o nabavci kornjače i uporede svoje želje i mogućnosti u pogledu čuvanja jedne od najstarijih životinja na planeti Zemlji.