Nešto ranije, Hiclšperger je dao intervju za "Bild" koji je u danu kada je serija puštena u etar (12. februar) odlućio da podseti na njegova iskustva

- O tome se priča, ali se igrači ne identifikuju kao takvi. To je tabu na terenu, u svlačionici - i zato što u Nemačkoj nije poznat nijedan aktivan homoseksualni fudbaler. Vidite simbole, krive lepeza i pomislite: sve više nije problem. Ali kada su u pitanju glavni akteri, igrači, postoji problem. U celom poslu je poznato sedam homoseksualnih profesionalaca. To je malo - rekao je Tomas i dodao:

- Uvek se govori: Kada će prvi aktivni igrač iz prve 5 lige izaći sa ovim? Već postoji jedan, Jakub Jankto, igra za Kaljari u Seriji  A. Jednom je to objavio u javnosti i od tada je malo rekao o tome. Tada ste shvatili da to ne mora biti velika stvar.

Na pitanje kada je shvatio da je homoseksualac, Hiclšperger je rekao:

Kada sam se preselio u Rim 2010. godine, shvatio sam da više ne mogu da potisnem svoja osećanja. Do tada nisam mogao da zamislim da bih od svih ljudi mogao biti gej. Potisnuo sam to.

Dve godine pre nego što je javno priznao, advokat mu je savetovao da 2012. to ne radi.

- Rekao mi je: "Ni u kom slučaju ne pričaj o tome. To će uticati na vas. Otišao sam da pitam da li da uradim intervju i priznam. Sat vremena kasnije, znao sam da neću ništa da kažem.

Hiclšperger je sa Štitgartom bio prvak Nemačke, potom je 2010. prešao u Lacio, da bi potom nastupao za Vest Hem, Volfsburg i Everton. Prethodno je nosio i dres Aston Vile, dok je sa Nemcima bio treći na svetu i drugi u Evropi.