Jedan Nizoezemac mora da plati kaznu od 380 evra jer policija tvrdi da je pričao telefonom tokom vožnje automobila. Međutim, on za sve krivi vještačku inteligenciju.

Tim Hansen je u novembru prošle godine dobio kaznu zbog toga što je AI kamera snimila kako priča telefonom dok vozi automobil. Međutim, on tvrdi da se češao po glavi, i da je sistem napravio grešku.

Kako je sam rekao, bio je šokiran jer se ne sjeća da je tog dana koristio telefon, pa je otišao u odgovarajuću službu kako bi provjerio o čemu se tačno radi.

Na fotografiji se zaista čini kao da se češe po glavi, a ne kao da drži nešto u ruci, i izgleda da je vještačka inteligencija pogriješila u procjeni. Međutim, ovu fotografiju je morao da provjeri i policajac koji nije našao ništa sumnjivo.

Hansen, koji radi u IT sektoru i sasvim slučajno pravi algoritme koji uređuju i analiziraju fotografije, rekao je da je ovaj sistem napravljen tako da pravi odluke koje se sastoje od: "da" ili "ne".

"Algoritam koji mi koristima, kao i policija, pretpostavlja da mi je telefon u ruci zbog seta sličnih fotografija na kojima je bio treniran. Zapamtio je primjere u kojima ljudi drže tako telefon, pa misli da je to i ovde slučaj. Dovoljno je da ruka bude blizu uhu, pa da to tako registruje", rekao je Hansen.

On se žalio i očekuje pozitivan ishod, ali moraće da sačeka i vidi šta će biti konačna odluka suda. Ovaj slučaj, međutim, privukao je veliku pažnju kako u Nizozemskoj, tako i u susjednoj Belgiji, gdje neke institucije zagovaraju uvođenje sličnih sistema kamera, prenosi B92.