"Polazeći od činjenica o današnjem načinu života jedne porodice i vremenu koje djeca provode mimo porodice, uz digitalne uređaje i uz sadržaje koji su lako dostupni, a nisu primjereni djeci, smatramo da je vrijeme koje djeca provode sa roditeljima uz sadržaje koji su kvalitetni i rađeni od strane pozorišnih profesionalaca dragocjeno za njihov razvoj, psihički i fizički. Ovo je važno zbog socijalizacije djece te uticaja na njihove intelektualne, kognitivne i emocionalne sposobnosti", saopšteno je iz Gradskog pozorišta "Jazavac".

Festival će na Međunarodni dan šale, sa početkom u 18 časova, otvoriti Koncert za bebe, nakon čega u 20 časova, slijedi premijera predstave "Lajanje na zvezde" namijenjena djeci od osam i više godina.

Ovim povodom Ljubiša Savanović, organizator Gradskog pozorišta "Jazavac" i jedan od osnivača "Juhu festa", kaže da je cilj festivala da privuče veliki broj djece, predškolaca i osnovaca i ponudi im kvalitetan sadržaj.

Više o programu i samom "Juhu festu" Savanović je govorio za "Nezavisne".

NN: Prve večeri "Juhu festa" biće odigrana premijera predstave "Lajanje na zvezde". Kako ste došli na ideju da dramatizujete i na scenu postavite kultni roman Milovana Vitezovića?

SAVANOVIĆ: Analizirajući sastav publike koja nam dolazi na predstave, shvatili smo da je u pozorištu najmanje tinejdžera, djece uzrasta od 12 do 18 godina, pa smo probali da napravimo predstavu koja će njima biti interesantna i koja će ih dovesti u pozorište. Jedan od ciljeva koje imamo kao pozorište je obrazovanje publike i svakodnevni rad na tome da mladima približimo pozorište. Zbog toga smo otvorili i Dječiju Juhu scenu, na kojoj radimo predstave za najmlađe. Tekst je dramatizovao jedna od najperspektivnijih mladih dramaturga kod nas, naš stalni saradnik Aleksandar Vasiljević.

NN: Zanimljivo je da ansambl predstave čini dvadeset četvoro mladih glumaca koji pohađaju Školu glume i govora Studio "Jazavac", a da i radnja prati mlade maturante. Da li ste pratili probe, kako su se uklopili i da li je ovo kruna pohađanja Studija "Jazavac"?

SAVANOVIĆ: Tako je. U predstavi igra dvadeset četvoro divnih mladih ljudi od kojih su neki u Školi glume i govora Studio "Jazavac" već sedam godina i mi godinama smišljamo programe za njih iako je njihovo zvanično pohađanje Studija "Jazavac" završeno. Tako su snimali i film "Ekskurzija", radili druge predstave, pohađali Ljetnu školu filma, gdje su sami pravili svoje filmove od scenarija do montaže. Komad "Lajanje na zvezde" na duhovit način govori o problemima koji i njih muče i zato su im bliski, a oni su to, uz pomoć Belinde Stijak, rediteljke, prenijeli na scenu.

NN: Koliko danas Studio "Jazavac" broji članova, koliko ima učitelja glume i koji uzrast pohađa ovu školu?

SAVANOVIĆ: Škola glume i govora Studio "Jazavac" broji preko 200 članova uzrasta od devet do 50 godina. Sa njima redovno radi 11 predavača, a pored toga, svaki mjesec imaju i jednog gostujućeg predavača koji im drži master čas. Podijeljeni su po grupama i sljedeći veliki projekat koji nas očekuje su "Dani Studija 'Jazavac'", koji se održavaju sredinom šestog mjeseca. To je definitivno deset najljepših dana u Gradskom pozorištu "Jazavac". Nakon toga nas čeka jedan veliki koncert za zatvaranje sezone.

NN: Gradsko pozorište "Jazavac", kao organizator "Juhu festa", podvlači da je kod djece predškolskog i školskog uzrasta, kojima je i posvećen festival, izražen problem nedovoljne socijalizacije. Na koji način "Juhu fest" rješava ovaj problem?

SAVANOVIĆ: Tako što djeci nudimo sadržaje koje smatramo zanimljivima i takvima da ih mogu zainteresovati.