Peter Mađar, bivši član vladajuće stranke koji se, u međuvremenu odmetnuo od Orbana i postao njegov ljuti politički rival, i njegova stranka Tisa osvojili su 30,1 odsto.

Fides mađarskog premijera Viktora Orbana osvojio je 44,2 odsto, znatno niže nego što su predviđale ankete.

Vredi spomenuti, piše Politiko a prenosi Jutarnji list, da je Fides samo jednom osvojio manje od 50 odsto glasova u poslednje dve decenije, osvojivši 47,4 odsto glasova na izborima 2004. godine.

Ukoliko i konačni rezultati izbora ostanu ovakvi, Orban će u Evropski parlament dati 11 poslanika, a Mađar sedam.

Nedeljni rezultat je "velika pobeda za Petera Mađara i veliki neuspeh za Fides", izjavio je za Politiko Peter Kreko, izvršni direktor nezavisnog tink-tenka “Political Capital”. “Fides je dobio pravog izazivača”, dodao je on.

Bivši zvaničnik Fidesa, a inače i bivši suprug bivše mađarske ministarke pravosuđa Judit Varga, Mađar je, izgleda, podstakao glasače nastupima o korupciji Orbanovog režima. Obećao je da će povući i milijarde iz EU fondova namenjenih Mađarskoj koje je Brisel u međuvremenu zamrznuo zbog zabrinutosti za vladavinu prava u Orbanovoj Mađarskoj.

"Ovo je Orbanov Waterloo, početak kraja", rekao je Mađara nakon prvih rezultata.

“Danas su održana dva izbora i na oba smo pobedili”, uzvratio je Orban na postizbornom skupu u Budimpešti, govoreći o lokalnim izborima u Mađarskoj koji su održani istog dana. "Osvojili smo važne pobede u teškoj borbi."

Glasanje je takođe obeležio visok odaziv, sa 58,7 odsto birača koji su izašli glasačkim kutijama u nedjelu, u poređenju sa 43,4 odsto na izborima za EU 2019.