U avgustu 1983. godine, kada je imao samo 18 godina, osuđen je za silovanje i ubistvo tada 19-godišnje Barbare Grams na Floridi, a oslobođen je u septembru 2020. nakon što je DNK analiza pokazala da nije počinio zločin.

Nakon što je skoro četiri decenije nedužno proveo u zatvoru, tužio je državu i nedavno mu je dodeljena odšteta od 14 miliona dolara.

Tužan sam zbog porodice žrtve koja je toliko dugo čekala da sazna pravu istinu, rekao je Duboaz za CNN nakon puštanja na slobodu.

"Proveo sam 37 godina u zatvoru za zločin koji nisam počinio. Ovo se dešava kada se policija fokusira na pogrešnu osobu, izmišlja dokaze koji odgovaraju njihovoj teoriji i ne istražuje kako bi pronašla istinu. Tako uništavaju ljudske živote."

DNK uzorci su takođe naveli istražitelje da povežu ubistvo devojčice sa dvojicom osuđenih prestupnika, Amosom Robinsonom i Abronom Skotom, koji već služe doživotnu kaznu u zatvoru na Floridi zbog ubistva koje su počinili u okrugu Pinelas iste godine.

Gradonačelnica Tampe Džejn Kastor rekla je: "Današnja policijska uprava Tampe je svetlosnim godinama ispred onoga gde smo bili pre četiri decenije u tehnologiji i obuci. Nadamo se da će ova kompenzacija pomoći gospodinu Duboazu da se brzo oporavi."

Projekat nevinosti, koji je takođe pomogao DuBoisu, bavi se utvrđivanjem tačnih okolnosti krivičnih dela i pružanjem pomoći pogrešno osuđenim osobama.

U vreme suđenja Duboazu, nije bilo fizičkih dokaza koji bi ga povezivali sa napadom, navodi Projekat nevinosti.

Zatvorski doušnik koji je razgovarao sa DuBoisom kasnije je lažno svedočio i rekao da je Duboaz priznao zločin kada je prvi put priveden, saopštila je organizacija.

Robert Duboaz je bio iz siromašne porodice i imao je jednog brata i četiri sestre. Jedna je umrla kada je imala samo dve godine, otac mu je ostao invalid, a njihova kuća je izgorela u velikom požaru. Jedna od starijih sestara je kasnije pobegla od njih sa 15 godina, optužujući svog ujaka za seksualno zlostavljanje, a baku za maltretiranje. Robert je okarakterisan kao problematično dete, iako nikada nije počinio nikakav zločin.

Zbog nepostojanja tehnoloških procedura prilikom otkrivanja zločina i inspektora koji su uvek sumnjali na iste ljude u problematičnim američkim kvartovima, 18-godišnji Robert je vrlo lako bio optužen za zločin.

Glavni dokaz koji su inspektori tada imali bio je trag od ugriza na žrtvi. Otisak Robertovih zuba se nekako poklapao sa tragom na telu ubijene devojke, ali je ova vrsta površnog dokaza kasnije potpuno prestala da se koristi u krivičnom postupku.

Duboaz sada pokušava da nastavi sa svojim životom i izgradi bolju budućnost za naredne godine, a trenutno radi kao direktor održavanja u kantri klubu u Tampi. Veoma je popularan u američkim medijima, koji su se brzo zainteresovali za njegovu tešku životnu priču.

Član sudskog saveta Čarli Miranda prokomentarisao je slučaj Roberta Duboaza i rekao: "Kako biste se osećali da ste u zatvoru 14.600 dana i da svaki prokleti dan znate da ste nevini?"