General ser Patrik Sanders, koji je do prošlog meseca bio načelnik štaba britanske vojske, rekao je u intervjuu za Tajms da su Rusija, Kina i Iran "nove sile osovine".

On je predvideo da bi treći svetski rat mogao da izbije u narednih pet godina ako se nešto ne preduzme.

"One su međuzavisnije i koordinisanije nego što su bile prvobitne sile Osovine", rekao je on, pokušavajući da dokaže da Rusija, Kina i Iran predstavljaju veću pretnju od nacista 1939.

Međutim, naveo je da se veliki sukob može izbeći ako NATO članice, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, značajno unapređuju svoje naoružanje.

"Većina procena će vam reći da imamo negde između pet i deset godina pre nego što se Rusija oporavi i bude u stanju da predstavlja pretnju koju je predstavljala pre rata u Ukrajini", naglasio je on, prenosi Skaj njuz.

"Ako sada preduzmemo prave korake i odgovorimo na pretnje i slabosti koje imamo, ako modernizujemo naše oružane snage, ako učinimo društvo i državu otpornijima, tako ćemo sprečiti sukobe. Ako sve to uradimo, mala je verovatnoća da dođe do sukoba, ako ne, to povećava verovatnoću i ohrabruje Rusiju, Kinu i Iran," dodao je.

Fokusirajući se na sopstvenu zemlju, ser Patrik je rekao da britanske oružane snage trenutno nisu dovoljno moćne da pokrenu operacije poput invazije na južni Irak 2003. ili čak na Foklandska ostrva 1982. godine.

"Da li biste mogli da okupite dve brigade koje su zauzele Foklande? Da, naravno da bismo mogli. Ali da li bismo mogli da ih dovedemo tamo? Da li bismo mogli da imamo operativnu grupu da to omogući i održava? Ne," uveren je on.

On nije želeo da otkrije trenutne vojne zalihe, ali je napomenuo da bi taj broj zabrinuo građane.

Sve 32 članice NATO-a sastaju se ove nedelje u Vašingtonu kako bi obeležile 75. godišnjicu formiranja alijanse.

Događaju će prisustvovati i novi britanski premijer Sir Keir Starmer, koji je obećao da će izvršiti reviziju odbrane u svojoj prvoj godini na funkciji.