Više o ovom prolećnom prazniku i koji to divni običaju u duhu tradicije primenjuje naš narod, objašnjava nam prof. dr Vesna Marjanović, etnolog i antropolog.

Crkva ovaj dan slavi kao vaskrs Lazarev,zapravo slavi se pobeda života nad smrću. Kao simbol toga proslavlja se slava životu poznata kao Vrbica, praznik u kojem deca imaju primarnu ulogu. Vrbica je svečano unošenje mladih vrbovih grana obično pre služenja večernja u crkvi. Nakon službe u crkvi obično ide litija kroz naselja u kojoj učestvuju lepo obučena deca sa zvončićima oko vrata okačenim na vrpcu koja predstavlja srpsku trobojku.

U prvoj polovini 20. veka učitelji su išli u obližnje šumarke s decom i brali vrbove grane te ih nosili u crkvu da prenoće a potom su se vrbe, osvećene delile na Cveti nakon crkvene službe. Krajem 20. veka vrbe se dele u crkvi posle podne na Lazarevu subotu nakon održanog večernja u Crkvi.

U novije vreme ispred crkvi u gradskim sredinama prodaju se zvončići i vrbe. Deca se time kite. U prošlosti su stariji ukućani vrbu donesenu iz crkve postavljali kod kućne ikone kao vrstu apotropejona, zaštite doma. Takođe su decu blago, simbolično "šibali" da budu zdrava i napredna - govori naša sagovornica.

Lazarevu subotu odlikuju i obredi povorki lazarica u nekim našim krajevima, kako dalje Marjanović opisuje. Ipak su se ove povorke izobičajile i odavno su lazaričke povorke zamenjene povorkama Romkinja koje vrše ophod po naseljima i uz dobre želje domaćinima za prosperitet doma dobijaju darove u hrani i piću. Ponegde i u novcu.

- U lazaričkom ritualu, pojedini segmenti u neverbalnim radnjama posebno uoči Lazareve subote, u petak uveče, zauzimali su važno mesto u tradicionalnoj kulturi Srba pa se to ogleda i na primeru paljenja vatri ispred kuća i u najnovijem dobu.

U Kikindi i okolini i danas je živ običaj paljenja vatri "lazarica" uoči Lazareve subote. U severnom Banatu pred Lazarevu subotu, okupljali su se a to čine i danas, mahom mlađi, s klepetušama, starim kantama, šerpama, lavorima i trubama. Uz pravljenje velike buke pojačane pucanjem bičeva, kažu da "teraju lazarice", verovatno zmije, i sve što je loše u njihovom okruženju - objašnava etnolog.